úterý 9. září 2008

Akce "Myšák"


Tak jsou další dva dny za mnou. Za tu dobu jsme stihly trošku prozkoumat Starou čtvrť, navštívily jsme pagodu na Nefritové hoře (Ngọc Sơn) u jezera Navráceného meče (Hồ Hoàn Kiếm), kde byl příjemný chládek a faoukal lehký větřík. V nakladatelství vydávající zejména knihy o vietnamské kultuře v aj a fj jsme si koupily krásné knížky, tak aspoň máme něco hodnotného ke čtení (z čistě studijních důvodů si totiž byla ženská část výpravy nucena pořídit místní módní časopisy:-). Znaveny horkem a dotěrnými prodavačkami banánů jsme zabloudily do místní kavárny v krásné koloniální vile a občerstvily se čerstvou mangovou šťávou a vynikající vietnamskou kávou s jakýmsi salkem, která voní po čokoládě.

Do té doby klidné vody ospalého dne rozčeřila až večerní akce "myšák".

Už jsme s Ladou pomalu ulehaly do provlhlých postýlek, když si lada všimla jakýchsi třech malých (ne zas tak malých) bobků na své posteli. Sami sebe jsme přesvědčovaly, že to budou nejspíš bobky gekonní :-D (cha cha..) a že na bobky myší jsou podivně velké.

Skoro jsem spala, když jsem zaslechla nezvyklé hlodání nad hlavou. Rozhodly jsme se prostor raději zkontrolovat. Zahýbaly jsme olezlou záclonou a ta se začala samovolně vlnit. Vyzbrojeny anténou od TV a ramínkem na prádlo jsme prohledávaly přestavený pokoj, ale nic jsme nenašly. Až po chvilce si Lada všimla, že zpoza tyče na závěsy visí kousek holého ocásku. Hmmm je to teda fakt myš.


Ocásek se čím dál tím víc prodlužoval až byl asi 15cm dlouhý. Tak tohle teda není nějaká myška, ale pořádná krysice! Konsternovaně jsme koukaly na ten ocas (podotýkám, že byly 3 hodiny ráno...) a rozhodly se zavolat pomoc, protože jsme se té krysice maličko bály a taky jsme prostě nevěděly, co s ní máme dělat. Navíc jsme potřebovaly psychickou podporu. Volba padla na Áju, která už dávno spala. Ochotně přišla i s kanystrem na vodu, do kterého jí plánovala lapit.. Pak jsem si ale všimla, že pan údržbář ještě svítí, a tak jsem ho šla poprosit o pomoc. Přeci jen to je muž - Vietnamec na krysy zvyklý. Ten se jen zeptal kolik jich tam máme (Kolik?? Jedna snad stačí ne?!!) a za chvíli dorazil s tyčí a baterkou. Shodil ji ze záclony, krysa začala lítat po pokoji a asi po hodině lovení řekl, že ji nemůže najít a že teda ngày mai - zítra. Radost jsme z toho neměly, v pobobkované posteli spát nechtěly, a tak jsme nakonc skončily u holek v posteli na pokoji č. 210.

Ráno přišla vysmátá paní Vietnamka se žlutou krabičkou, že prý je to myší lepidlo :-DDD (CO? Myší lepidlo??) a že se nato možná chytí. Tak nevíme a s myším lepidlem pod postelí doufáme, že jo.



10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

jeziiiis!

tak to moc drzim palce, aby byla krysice co nejrychleji nalepena!!!

jste hrdinky- z vypraveni mi trochu trnulo (ona mys a krysa je preci jen rozdil a mys by docela stacila)!!

zdravim vsechny a preju co nejmene zivocichu v prostorach pokoje a jeho okoli!!!

pa a pusu, Luu

Anonymní řekl(a)...

jéje...kalitcha se hroutí...ale nezoufejte - v Praze zas řádí žloutenka :-) hih

velkou pusu (na tvář :-) Ms. Kalitch

jezikk řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
jezikk řekl(a)...

"Akce "Myšák"", tak u toho jsem se fakt pobavil....:-D neprodávají tam ještě nějaké krysolapky...:-)

... nádherné fotky z té pagody ... škoda jen, že tam nebyli žádní šaolini :-)

Jana řekl(a)...

ahojek Marticko, rekla bych ze naprosto chapu jak jste se citili, pred 14 dny jsem prozila podobnou scenu....kdyz jsem ve dve rano potkala v NASI KOUPELNE...mysaka, sice jen asi 8cm i s ocaskem, presto jsem se stejne jako vy vydala ze jedinym muzem nasi domacnosti tj. tatou, ale musim rict ze ten ji po velkem lovu nakonec chytil do pasti....

160cm řekl(a)...

Tk to jsem moc rada, ze se pobavil aspon nedko. O kdyz je pravda, ze jsme se nasmaly pak taky dost..

Asya řekl(a)...

jako marto, akce mysak????!!! jako coze????!!!:) z toho sem teda dost v soku, nevim jestli bych to brala taky tak v klidu jako vy :) ale teda respekt odvaznym vietnamistkam :)

asja

Anonymní řekl(a)...

a ked vam taku mys zozere macka? 16 hodin skapina v krcoch!!!! nakoniec ked jej uplne polepi vnutornosti a nemoze uz dalej dychat, zadusi sa vlastnymi zvratkami vy hyjeny zasrane!!! keby to lepidlo aspon macky odpudzovalo, alebo sa dalo aspon vyvratit, ked macka zozere takuto mys, to nie... napchal by som vam to do zradla a pozeral by som sa na vas ako 16 hodin v krcoch skapinate vy hyjeny zasrane!!!!

jezikk řekl(a)...

Silnější vyhrává - zákon přírody. Tak zalez zpátky do Tater ty slovenská kryso...!

Anonymní řekl(a)...

aaa, mame tady slovenskeho ochrance prirody :P teda presne jsem nerozumenl co rika (ucil jsem se rusky, anglicky, ale slovensky rozumim tak mozna hovno, pac to neni jazyk civilizovanych lidi) ale asi ho neco rozlobilo ... nevis co to bylo Jezikku ?

TV