neděle 21. září 2008

Chùa Một Cột a české pivo v Hanoji

Tak jsme se v pondělí rozhodli je na víkend na Sapu, do jednoho z turisticky nejvytíženějších koutů severozápadního Vietnamu. Cesta lůžkovým vlakem nám přišla nejpřijatelnější, takže jsme se vydaly koupit lístky. Výlet do centra jsme si chtěly zpříjemnit návštěvou Ho Či Minova mauzolea a návštěvou Pagody Na jednom sloupu (Chùa Một Cột).
Po vyčerpávajícím zjišťování a následné zajišťování jízdenek (paní za přepážkou byla asi tak stejně ochotná jako paní kolem 12 hodiny na OU...) jsme vyrazily směr mauzoleum. To se nachází v na poměry velice klidé diplomatické čtvrti, která se může pyšnit krásnými, nejen francouzskými vilami.

U Leninova památníku nás lapil jeden z místnch xéómů (mototaxíků), který nám chtěl vnutit již tradiční zboží: román Tichý Američan, sadu pohledů, dokonalý padělek průvodce Lonely Planet...). Po zjištění, že jsme schopné s ním komunikovat ve vietnamštině rychle odsunul svoje podnikatelské záměry stranou a řekl nám, že mauzoleum je již zavřené.

Znaveny příšerným vedrem jsme se chystaly dopotácet alespoň k pagodě, když v tom se před námi jako fatamorgána objevila Česká hospoda s pivem Maltgold. V Hanoji je několik "Českých" hospod, ale ani nás moc nenapadlo se jít do nějaké podívat. V tom šíleném hicu byla ale vidina zlatavého moku s PĚNOU!!! silnější než my.


Pivo bylo skutečně výborné... Ne, že bych snad opovrhovala Bia Ha Noi, ale Maltgold byla prostě jen o něco horší plzeň. Asi po půl hodině najednou do místnosti vstoupil pan Vietnamec, který se výbornou češtinou představil jako místní sládek, který studoval v Praze letecké inženýrství. Prý mu personál řekl, že:"nahoře sedí pět holek a že to jsou asi Češky, protože pijou všechny pivo." :-) Veškeré suroviny kromě vody dováží z Čech a pivo se naučil vařit od sládka v Prostějově. Z naší přítomnosti byl nadšený, hned nám nechal načepovat další "testovací" půllitr a ještě chvíli jsme si povídali o studiích v Praze atd.


Po cestě k pagodě jsme navštívily muzeum vojenství, vyšplhaly jsme na místní citadelu postavenou prvním císařem dynastie Nguyễn - Gia Longem a pomalu jsme se kolem mauzolea dostaly až k Pagodě na jednom sloupu, která byla původně postavená v roce 1049 králem Ly Thai Tongem. Bohužel dnes na jejím místě stojí pouze replika, neboť původní pagodu zdemolovali Francouzi těsně před odchodem z Vietnamu roku 1954.Po šílené zpáteční cestě domů jsme jen padly po postýlek a spaly.


3 komentáře:

jezikk řekl(a)...

No jo Češky se v hospodě rozhodně nezapřou ... ;-)

Anonymní řekl(a)...

z tý spousty národů celýho světa, když se někde v Asii sejde pět holek a všechny pijou pivo, tak to prostě musí být Češky.. jsem na vás pyšnej.. ;-)

Martin řekl(a)...

Horsi plzen prej ;) Ale je v tipny, ze leteckej inza cepuje cesky pivo ve Vietnamu, koukam ze technici se tam oborem moc neuzivej :D