pátek 31. října 2008

Ačkoli jsme dnes měli naplánovyný výlet do keramické vesnice Bat Trang, nakonec jsme ho hned po prvním rozloupnutí oka museli odložit. Celou noc, a celý den lije jako z konve, z bazénku na dvoře uplavaly ryby a ted se vesele prohánějí v 20cm hlubokém rybníku, který se stal z původního dvoru. Člověk až nechápe, kde se ta všechna voda bere...a samozřejmě taky kam se potom vcucává.. no nic. Poslední týden byl relativně pracovní až na 28.10., kdy jsme byli českou ambasádou pozváni na oslavu. Nejvíc me nadchly řízky..ach... když na ně myslím, sbíhají se mi sliny.

Minulý pátek jsme navštívily tzv. Hedvábnou vesnici Van Phuc, která podle všeho měla být kousek za Hanojí. Popravdě jsme si ale ani nevšimly, že bychom z Hanoje vyjely a už jsme byly ve "vesnici". Vesnicí, která byla vesnicí tak možná před 60 lety, byla totiž normální městská čtvrť. No stejně jsme nakoupily nějaké dárky a po nezbytné kávě se vydaly na cestu domů.

V úterý jsme navštívily známý antikvariát, o kterém Vám ale povím příště, protože mi tady už tady hrabe z toho deště a musim jít někam na procházku. Takže beru pláštěnku (díky Kájo a Mariáne!) a jdu na pivo.

Tak jsem se vrátila z večeře a byla obzvláště vyvedená. Venku leje ještě víc a ulice jsou až na pár motorek prázdné. Teď si člověk teprve připadá jako v tropech, když se brodí vodou na ulicích :-).

Add antikvariát: Člověk vyšplhá do 3. patra starého domu v ulici Bat Dan ve Starém městě a už po cestě se musí vyhýbat štosům knih všude podél zdí. Pak vejde d pokoje, ve kterém sedí starý pán a čte si.. Přivítal nás velice pomalou a obzvláště srozumitelnou vietnamštinou. Hned nám bylo jasné, že je zvyklý jednat se studenty a cizinci. Okamžitě se nás zeptal, jaké téma hledáme, protože bez jeho pomoci, by sečlověk v takovém množství knih bezpochyby ztratil. Ochotně nám přinášel stále více knih a asi po půl hodině si s námi začal povídat a ukazovat nám album svých zákazníků. Mezi nimi například i prof. David G. Marr (The Australian National University) se ženou a dcerou. Nakoupili jsme u něho několik velmi užitečných svazků a spokojeně šli domů... Dnes mi pan antivariátník volal, že mám hotovou fotokopii knihy, která už nebyla na prodej v originálu. Byl to můj první telefonní hovor ve vietnamštině a opravu mi to zvedlo náladu :-). Huráááá!!

15 komentářů:

jezikk řekl(a)...

a jak je na tom vaše škola s vybavením výpočetní techniky?? ... Mají tam počítadla?? :-)

Anonymní řekl(a)...

prej pocitadla :P maj tam 5 prstu na kazde ruce, jim staci :D btw jak jsem videl tu fotku s tema krevetama, tak jsem si hned vzpomel na Turka a scenu ze scrubs http://www.youtube.com/watch?v=5OO2IZrCsAE :DD

TV

jezikk řekl(a)...

Bomba scéna...:-D

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Martiku, gratuluji k úspěšnému telefonátu...řízky jsem pro tebe už obalil, tak je nechám v lednici a počkám s nima na tebe, aspoň budou řádně uleželé...s těma krevetkama radši moc neprovokuj, jo?:-)

Anonymní řekl(a)...

zapomněl jsem se podepsat...:-)) Jirri

Anonymní řekl(a)...

Milá Martičko,

no co k tomu dodat, snad jen, že ti tam pošlu po Martinovi nafukovací kajak, aby si mohla příště do restaurace na krevety dopádlovat, a nemusela se tak brodit vodou....8)))))

Pusu Janík

Martin řekl(a)...

No pokud se tam dostanu... protoze sem chytil nejkou zasr* nemoc opet. Jako potreti uz za sebou. Mate nekdo nejakyho nepritele, na kterym bych se mohl vybit ? Fakt vidim rude..

Anonymní řekl(a)...

ahoj marto, omlouvam se, ze nekomentuju tvuj blog, ale zase sem pravidelne chodim koukat na obrazky, protoze sou pekny :D akorat toho textu je na me moc :D

tak se tam opatruj a moc nezlob!

lukkkkke

Anonymní řekl(a)...

me narozdil od lukase vic jak dva odstavce textu nevadi a nedelaji mi problem :DD blog se mi libi, cte se dobre a jen houst!

standa

Jana řekl(a)...

Ahoj Marti....na zacatek par pochval: super telefonat, super fotecky a blog je taky pekny....jinak opravdu spoustu vody tam mate a vypada to ze si to uzivate. Taky te asi ani nepoznam az se vratis. tak mej se krasne a ja si budu cist dal

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Já jsem taky ráda za plné řádky textu, alespoň se tady něco dozvím. Jinak fotka s krevetama je hoodně hustá. Připomíná mi to nějakou čarodejnici z pohádky z dětství, ale bohužel si nemůžu vybavit z jaké to bylo.
Jinak teda té vody v ulicích je vcelku dost, ale podle fotek to nijak zvlášť místní nevyvedlo z rovnováhy. A už ustoupila? Nebo stále prší...?
Btw. Pořád se dožaduji článku z běžného školního dne! Možná obohaceného vodní cestou. :D

160cm řekl(a)...

Huraaaa komentare :-) No jo, clovet to pusti do sveta pres facebook a uz to jede :-) Tak se mi to libi!

Jinak clanky bezneho skolniho dne budou!! Jen co budu mit skolu, protozenamji ted zrusili kvuli povodnim. Navic ono je to prsote stejny jako u nas.. Rano se clovek probudi, udela si caj nebo kafe.. a ukolovy resty a hura do skoly.

Mistni to ze zacatku asi moc z miry nevyvadelo..., ale tedka uz tu dost mrtvejch a tak, takze nic moc. Ceny ovoce a zeleniny se 3x zvedly.. chleba neni (coz mi nevadi :-)a nektery lidi musej do skoly plavat.

160cm řekl(a)...

http://klubhanoi.cz/view.php?cisloclanku=2008110101

jezikk řekl(a)...

JJ už to je i u nás ve zprávach. Doufám, že se nám tam neutopíš. No já čekám na ty fotky těch žen...:-)

to Dita: Čarodějka ze země Oz

to 160cm: po Hannim ti pošlem nafukovací rukávky, kdyby něco...:-)