čtvrtek 18. listopadu 2010

"I ♥ Ha Noi"

Uz nekolikrat se v Hanoji rozmohly vlny nevole proti vselijakym developerskym projektum (napr. 2007 zrudne veze Vincom Towers).

Mezi dalsi takove vypecene libustky patri take stavba "mini" mrakodrapku na kraji jezera Hoan Kiem v historickem jadru mesta nebo vystavba administrativniho centra kousek od Ba Vi - od tohoto planu se ale nejspis upousti, protoze ktery papalas by se chtel do Ba Vi tahat. No nejjednodussi reseni by preci bylo rozpustit univerzitni ctvrt Bach Khoa, vytvorit kampus kousek od Ba Vi cca 30 km od Hanoje namisto planovaneho administrativniho centra a zminovane centrum presunout do Bach Khoa! No jo... pro studenty jako na miru usite! Pri vstupu do tzv. stareho mesta cloveku beha mraz po zedech a rozhodne ne jen z vsudypritomnych nablbych turistu nacpanych v trickach "I ♥ Ha Noi", pripadne popijejicich na "international beer corner" pivo za 4 koruny. Z 36 ulic s "tradicnimi remesly" a ze starych domu toho moc nezbylo - tedy pokud se nepocita krasne zrekonstruovany, podotykam - jediny dum v ulici Ma May.

...Tady se pan pravdepodbne kocha nad vezakem, kvuli kteremu zarvala vic nez pulka byvaleho vezeni Hoa Lo zvaneho take Hanoi Hilton.


Co je stare se zalije betonem... 1, je preci levnejsi nez drevo 2, kdo by se chtel divat na nejakou starou opraskanou zelenkavou barabiznu? Vzdycky si vybavim zazitky jednoho nejmenovaneho sinologa, ktery se pri hladani starobyleho klastera zeptal na cestu mistniho obyvatele. Ten mu s nepochopenim vysvetloval ze tam rozhodne nema chodit! "To je stary, vomlaceny a vosklivy! Tamhle kousek... tam je klaster novej, peknej a barevnej!" ... a taky pravdepodobne celej z betonu.

No jo... neni to jednoduchy se takhle rozvijet... to musim uznat.

V mistnich superluxusnich panelacich nechce nidko krome Korejcu a dalsich cizincu bydlet, protoze se vsichni boji, ze nejsou tak uplne "chat luong cao" (vysoce kvalitni). No ale jen se podivejte na ty usmevy a stastne tvare! No ja se teda ani nedivim. Ja bych taky v My Dinh nebydlela - sedivej drahej betonovej hnus bez parkovacich mist - jak dodava Tereza.

Cloveka jen s hruzu napada kam az to zajde. Zbyde tady vubec neco nebo se vsechno postupne ztrati po hromadou betonu?

Monumentalni projekty rozhodne nejsou jen otazkou Hanoje... ona takova lanovka na "Vinapearl" u Nha Trangu je taky posusnanicko.

Pravdou je, ze se tema urbanizece a developerskych projektu stava cim dal tim castejsim tematem konverzaci a to nejen mezi cizinci zijicimi v Hanoji - drive take nazyvane Benatky JV Asie. Jezera a ani ricky uz evidentne nejsou to co byvaly. Bud jsou umele vysusovany, nebot stavebni pozemky v Hanoji jsou extreme drahe a nebo skonci podobne jako ricka To Lich a to zasypane odpadky.

Tady je velice podarene video, ktere presne vystihuje situaci. Tentokrat se ovsem jedna o boj o vsemi milovany byvaly "Leninuv park". Rozhodne si to pustte!!!!

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

tak zrovna Vincom Towers je podle me ta nejhezci budova Hanoje. a vubec - k tem turistum a cizincum ses nejaka prisna! :OD

160cm řekl(a)...

A komu ze se to Vincom libi?

Anonymní řekl(a)...

zacatkem rijna jsem prijel na jazykovy kurz plny ocekavani, koncem rijna odjel s pocitem, ze moje uroven mezikulturni tolerance byla navzdy posramocena :)

Unknown řekl(a)...

dobry clanok marta!