pátek 8. dubna 2011

Ceny uz rozhodně nejsou proklatě nízko...

Jak informuje ADB - Asia Development bank, vzrostla cena benzínu za měsíc březen o 30% (1l = 21 300 VND) a inflace má při stejém vývoji dosáhnout hranice 16% (podle Rfi) (v roce 2008 to bylo dokonce 28%). Ačkoli Vietnam úspěšně snížil počet obyvatel na hranici chudoby z 58% (1993) na neskutečných 10% (začátek roku 2010), vysoká inflace způsobuje zdražování základních potravin (moje oblíbená buchtička zdražila ze 3 kč na 5Kč) a surovin a zásadně přispívá k masivnímu rozevírání sociálních nůžek.

Při pohledu na Bentley projíždějící po děravých silnicích hned vedle paní tlačící kolo s desítkami kil nasbíraného papíru se našincovi (zejména z ČR, kde je rozdíl mezi chudými a bohatýmí 4 nejmenší na světě - kdo by to byl řekl) dělá z místních poměrů často nevolno.

Korupce a fatálních rozdílů mezi chudými a bohatými si už dnes musí všimnout opravdu každý. Pohlavárové a místní špičky jedí nudlovou polévku za 35 dolarů, žijí v luxusních bytech zařízených ve versailleském stylu a slogany o spravedlivé komunistické společnosti, které už jen stěží někdo skutečně věří, znějí jak výkřiky do tmy. Úplatkářské aféry a vládní tunely lze jen těžko přehlédnout a nespokojennost občanů den ode dne stoupá.

Otázkou zůstává, jak daleko může místní situace zajít. No jo... dohrabat se do toho vysněného, spravedlivého a hlavně rovnostářského stádia ještě asi nějaký čas zabere.

Žádné komentáře: