pátek 12. září 2008

Chrám literatury a konečné řešení myší otázky



Tak jsme včera navštívili jeden z nejvyhledávanějších turistických cílů v Hanoji - Chrám literatury neboli Văn Miếu, který byl centrem vietnamského konfucianismu a vzdělání od 11. do konce 18. století. Chrám je složen z několika paviónů a dvorů, které propojují velké brány. V celém komplexu je nejen díky jezerům a staletým stromům oproti okolním hanonjským ulicím neskutečný klid. Tedy alespoň do chvíle, než se přižene houf turistů. My jsme však zastihli chrám až na pár uklízeček s prachovkami z kohoutího peří téměř prázdný. Více fotografií naleznete zde. Po něklika hodinách, které jsme ve Văn Miếu strávili jsme příšerně vyhládli, takže jsme zalezli do nejbližší občarstvovny na bún chả - rýžové nudle s grilovaným vepřovým masem a na pár krabích závitků. Už už jsme se chystali domů, ale když jsme po cestě na zastávku narazili na obchod s hedvábnými a s řemeslnými výrobky, byli jsme (převážně ženy :-) úplně nadšené. Chudák Stano si při čekání na nás musel koupit balíček sladkých chipsů od pouliční prodavačky. Po nákupech jsme už drandili místním busem domů a zase jsme byli za exoty :-D.

Večer jsme šly s ladou poprvé po myším útoku šly spát do našeho pokoje. Past zůstala nedotčená celou noc, a tak jsme si řekly, že už tam snad není. Zhasly jsme, ale pořád jsme všude slyšely myší hlodání. Porstě paranoia! Několikrát jsme dokonce v paranoidním záchvatu vstaly abychom zkontrolovaly zalepenou klimatizaci, ale nic.

Byly asi 4 hodiny ráno, když mě Lada šeptem z vedlejší postele vzbudila slovy:"Marto! Je tam nalepená!" Mně rozespalé to došlo až po chvilce.. Rozsvítily jsme zářivku a opravdu se krysice mrskala na lepidle.. Kdo by věřil, že to bude fungovat!!? Opět jsme strnule hleděly na mrskající se myš a opět jsme se rozhodly zavolat pána z vrátnice. Nevěděly jsme, kam s tou nalepenou krysou. Pán po chvilce přišel, ale to už byla myš ve snaze pláchnout přilepena jen za masivní ocas.

Byly jsme celé napnuté co s ní udělá. Tak nás napadalo, že by bylo fajn, kdyby jí zakroutil krkem, ale on jen vzal to lepidlo a prostě jí hodil přes zábradlí na dvůr!!! Jak snadné... To jsme koukaly ještě víc :-D. To bychom zvládly taky. Ještě se tam nějakou chvíli mrskala a my šly znechuceně spát. Až potom mi Lada řekla, že vůbec neusnula a že slyšela jak se potvora prokousává a jak dopadla tlapičkama na velké bílé dlaždice. Fůůůůj.


Konečně snad máme klid. Místo jsme zabarikádovaly vylomeným šuplíkem a dneska jsme se poprvé krásně vyspaly.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

:-) Kapitální úlovek, gratuluji...ovšem po shlédnutí fyzických dimenzí tohoho exempláře bych pravděpodobně začal pochybovat o předešlé konzumaci skutečného grilovaného vepřového...přece jen to východoasijské koření...

jezikk řekl(a)...

Chudák "myška", měla tak krásné očíčka....:'(

160cm řekl(a)...

Ou em dží... to bych tě chtěla vidět, kdyby ti běhala a bobkovala po pelíšku!

jezikk řekl(a)...

to 160cm: ted bobkuje do lepidla...:-D

Jana řekl(a)...

No tak ten chram vam zavidim, hnedka bych se tam vypravila.....Jinak mysak...no chapu ja bych ho nezabila, ale toho chlapika bych k tomu donutila.

Zbyyna řekl(a)...

Musím opravdu uznat, že v 8500km zdáleném HÁ NOI jsou rozdílná zvířata. Na obrázku je vidět, jak neuvěřitelně velké má tlapy a tělo vůči ocasu vcelku malé. Holky jste hrdinky :-)Sice nechápu jakej význam jí mělo hodit přes zábradlí. Možná aby si všechny ostatní krysičky uvědomili jak by mohli skončit :-) :-).

Kalitchová řekl(a)...

to je dobře, že je myší aférka za vámi! Jinak to taky mohlo dopadnout hůř...smažené krysy jistě nejsou tamní raritou :-)

Anonymní řekl(a)...

jako já řikal, ať tam na tebe jsou hodní a ta krysice to asi nějak nepochopila či co.. na tom je každopádně vidět, jak dopadnou ti, kdo bobkují kam nemají..:-)
hlavně držim palce ať se podobné chování od domácích obyvatel neopakuje..;-)
petr