sobota 6. listopadu 2010

Sugar...sugar, sugar...

To, že rýže je esencí vietnamské kuchyně, by asi nejapíš napadlo každého. Konzumuje se se vším, neustále a v jakékoli podobě - vařená, smažená, v podobě nejrůznějších nudlí a nudliček, lepkavá, nelepkavá, tuhá, tekutá... kašovitá no prostě rýže je všude.

To, že cukr a zejména pak kondenzované mléko Ông Thọ je esencí číslo 2, by ale asi jen tak nikoho nenapadlo. Curk je všudzpřítomný a člověk se při pohledu na maminku cpající kus bílé houstičky namočené v super vazkém a ultra sladkém mléku do chřtánu svého potomka neubrání otázkce: Jak je možné, že tu po ulicích nechodí mastodontní davy jako je tomu jinde ve světě? Myslím, že tomu skutečně není proto, že další podstatnou součástí vietnamské kuchyně je zelenina, ale proto, že generace, která se narodila do prosperujícícho, kondenzovaným mlékem prolitého Vietnamu, zatím nedorostla. Také musím podotknout, že množství na ulicích se koulejících obtloustlých dětí se za poslední dva roky poměrně výrazně zvýšilo. 

Koneckonců i v místních periodikách se píše o tom, jak je potřeba zvýšit průměrnou výšku "vietnanského člověka", neboť v porovnání s "člověkem japonských" se dá se říci smrskává. Je totiž vědecky prokázáno, že průměrná výška průměrného Japonce se za posledních čtyřicet let zvýšila o celých 15 čísel!!! Dokonce i naše paní učitelnica říkala, že když během 2. světové války Japonci okupovali Indočínu, Vietnamci se jim pro jejich výšku nebo spíš nížku posmívali - takhle jsem se také naučila slovíčko "lùn" - "prcek, skřet, mrňous". A jak jinak zvýšit průměrnou výšku člověka než přidáváním mléka a růst podporujícími preparáty jako Enfagrow A+ do jídelníčku!

Koupit mléko, džus nebo jogurt bez cukru je věru umění a často to znamená vydat se do západních, popřípadě drahých luxusních obchodů, kde jsou potraviny jak se zde velmi často říká "čistší" a také podstatně dražší. V našem případě jakékoliv vydávání se nemá smysl, protože stejně nemáme lednici a tak si jen sem tam skáknem pro jogurt nebo Probi :-) do Minh Chaua - nejbližší sámošky.

Co je ovšem více než sympatické na kultu mléka je fakt, že mléko, či jogurt v krabičkách můžete koupit naprosto v každém podniky Café Moc nevyjímaje :-) Ne zřídka se člověku podaří spatřit muže ve středním věku popíjející v místním Giải Khátu (občerstvovně) krabičku vanilkového mlíčka.

Ačkoli jsem pro svoji vášeň na sladké proslavená a snickers a kokosová bounty bývaly pravidelnou součástí mého jídelníčku, místní cukrhody jsou trošku moc. Pravdou ovšem zůstává, že kávu s pořádnou dávkou  kondenzovaného mléka si odepřít nemohu.

Taky jsem se zřejmě stala lehce závislá na korejské popmusic, kterou mě nakazil Ethan - děkuji ti Ethane :-) a neustále si zpívám tuhle písničku. Jsou to kočky no...

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Tak nevím, všude rýže? No to bych čekala a taky proč ne, je to surovina, která se dá dobře použít i jíst. Ale kondenzované mléko a všude cukr? :( To bych úplně nemusela. Ale pravda je, že do kafíčka bych s ním taky nepohrdla. :)
Naprosto jsi mě dostala tím, co teď začínáš poslouchat... :D I když musím říct, že pokud takovýhle styl, tak to snad zní líp ve vietnamštině...

Těším se na další počtení.

160cm řekl(a)...

Dito! Ja mam fakt radost, ze mi komentujes blog! Diky! No jo... cukr je fakt vsude...