čtvrtek 7. dubna 2011

Kde se vzaly všechny ty knedlíčky?

Včera byl 3. den 3. lunárního měsíce - tzv. Svátek studených pokrmů neboli Tết Hàn Thực.

Jak legenda praví při trmácení se mezi válkou zmítanými státy, zažíval vévoda Wen ze státu Ťin mnoho strastí. Jednoho dne, vyčerpán cestováním a zmožen slunečními paprsky, mu jeho oddaný poradce Giới Tử Thôi (nevím jak se jemnuje česky) připravil masovou polévku. Vévoda, byl velice překvapen masovým vývarem. Inu zeptal se svého poradce zeptal, kde v takových odlehlých končinách vzal maso a při zjištění, že si Giới Tử Thôi uřízl kus vlastního stehna, aby vévodu nasytil, byl hluboce dojat oddaností svého poddaného.

Poté co vévoda Wen usedl na trůn, chtěl Giới Tử Thôiovi šlechtený čin oplatit a pozval ho na svůj dvůr. Giới Tử Thôi však neměl úřednické ambice, nechtěl pracovat spolu s pokryteckými úředníky, nabídku odmítl a schoval se i se svou matkou v hustých lesích.

Vévoda nařídil, ve snaze najít Giới Tử Thôie, lesy vypálit. Giới Tử Thôi však ze svého úkrytu nevyšel a v lesích i se matkou uhořeli.

Na jeho památku nařídil pak vévoda z Wen každoročně připomínat zmařený život šlechetného Giới Tử Thôie 3. dne 3. měsíce lunárního kalendáře.

V tento den se tradičně jí pouze studené pokrmy a typickými jsou knedlíčky bánh trôi a bánh chay připravené z mouky z lepkavé rýže. Ačkoli se dnes už rodiny neomezují pouze na konzumaci studených knedlíčků, přesto se počet stánků prodávající bánh trôi a bánh chay na ulicích a na tržištích minimálně zdesetinásobí.

V knedlíčkách je obvykle náplň - buď hrudka palmového cukru, nebo směs kokosu a sojových bobů.

2 komentáře:

Špízi řekl(a)...

A kolik ten MArtušák zdlábnul knedlíčků no?co????

Janík

160cm řekl(a)...

Moooooc. Pulku tohoo talirku, kterej drzim dole na fotce .-)