čtvrtek 23. září 2010

Hanoi after two years...

Tak zase se dím v Cefé Moc, hned vedle mého oblíbené bůnčárny (místo, kde se prodává bun cha - nudle s grilovaným masíčkem) u skleničky luxusního čaje ve žluté krabičce - Lipton.

Let do Soulu byl nadmíru příjemný a musím uznat, že Korean Air má svá pro (zejména mohérově jemné lila dečky a jídlo). Ochutnaly jsme specialitu Bimba-něco, polévku z mořských řas a mini balení ananásku. V Soulu jsme měly cca 7 hodin  přestávku a vzhledem k super vybavenému letišti jsme se uvelebily v anatomicky tvarovaných křesílkopostýlkách a hezky se vyspaly. V Soulu pak začala šílená bouřka, kterou naše miniletadlo křižované blesky úspěšně prolétlo a kolem 11 v noci jsme přistály  na letišti Noi Bai v Hanoji.

U východu nás opět porazila masivní vlna vlhkého vedra a po chvilce smlouvání jsme si to už drandily v super vyklimovaném falešném taxíku do Bách Khoa, na místo, kde jsme bydlely před dvěma lety. Setkání s vrátným alias krysím mužem (ten, který se pokoušel před dvěma lety vyhnat prohnanou krysici z našeho pokoje) bylo více než příjemné.

Po minulém kulturním šoku jsem byla "připravená" na další vlnu šoku č.2, ale s radostí musím oznámit, že se nekonal a naopak všechny ty vůně, které jsem při vlně č.1 označocala za smrady, ve mě probouzely jen nostalgické vzpomínky a pocit, že jsem  někde, kde je mi příjemně a kde to znám.

Další den ráno jsme nasedly na xe ómy (mototaxík) a vyrazili na místo - řit řití Hanoje - ulice Nguyen Trai, kde sídlí mimojimé i fakulta humanitních studií. V kanceláři možná nejmužnějšího Vietnamce v podnebesí jsme si vyřídily veškeré náležitosti a zjistily, že skutečně budeme chodit do školy pro Vietnamce s Vietnamci a ne do jazykového institutu pro cizince, hurááááá :-)!

Rozvrh zatím nemáme, ten nám prý zavolají, tak zatím čekáme. Také nás přesunuly do B7bis - koleje pro občany bývalých RVHP zemí, která zatím vypadá celkem neúnosně. Ladušák se konstantně ptá jestli se už půjdeme podívat do domu, který jsme objevily k pronájmu, takže to vypadá, že v přízemí - plném krysích bobků a chcíplých nafouklých tlících krysích tělíček možná dlouho nepobudeme. No přeci jen.. je léto a všechno se to rychlejš rozkládá no :-D. Na chodbě rozvalené Kubánky to ovšem evidentně vůbec neznepokojuje. Ty si poklidně užívají siestu za poslechu latino pop music. Bohužel v pokoji před námi bydlel nejspíš nejaký jinoch, možná ne jeden, který se o svěží vduch zjevně také příliš nestaral. Taky bohužel narvali 3 postele do pokoje pro max 2 lidi, takže v kombinaci s jedním stolečkem to není úplně ideální. No uvidíme. Nejsme přeci z cukru ne?

Dalším intenzivním zážitkem pro nás bylo seznámení se s dívkou z Malaisie (to, že je to dívka, resp. 37 letá žena, jsme identifikovaly až poté, co nám oznámila, že někdy "girl needs a girl" :-). Když na otázku, zda-li řídí motorbike odvětila, že člověk musí bejt drsnej a že si řekla sorry Jesus tady nebudu následovat pravidla dopravního provozu, mi navodila myšlenku, že je to skutečně legrační žena a že sdílíme stejný symsl pro humor. Potom z ní ale vylezlo, že s Ježíšem se nežertuje a že je vlastně female kněz, která zde má jisté poslání v podobě misijní činnosti. Aajajajaj.....

Tak to je asi zatím všechno. V krysicni nemáme internety, takže obrázky přijdou později. Přeji příjemné ráno těm, kteří právě snídají.

Zatim pa, 

M.

PS: ve VN je blokovaný facebook...takže good bye my frieds :-) (nějak to jde, ale zatím nevím jak...člověk musí svádět nelítostný boj s místní cenzurou, žít ve stínu ulic a hledat nové IP adresy)


3 komentáře:

Martin řekl(a)...

No parada, samy dobry zpravy :) Uplne si vas tam umim predstavit mezi tou haveti. Na fb pouzivejte proxy servery, pro vic info napisu mail, kdyby bylo treba IT pomoci. Uzivejte!

160cm řekl(a)...

tedka jsme narazily na nejakyho mongola z koleje, kterej nejak sefuje internet. - resp.ho proadava dalsim lidem. Proste smelina. hungarky rikaly, ze jim dal specialni VIP neco a muzou na internety :-D koukam, ze VIP marketinovy tahy jsou vsude stejny... VIP internet :-DDD

Unknown řekl(a)...

A co mu za to ty hungarky davaj? :) Na cingischanovo potomstvo radsi davat pozor :P Jinak, ze nemuzes na facebook je spis vyhoda, ne? Kazdopadne at se dari, hlavne s tim bydlenim a skolou (predstava, ze budete chodit na prednasky primo pro vietnamce me celkem pobavila :).